Elon Musk og Bitcoin

Elon Musk og Bitcoin

Elon Musk har utført en plutselig U-svingi forhold til det å kjøpe bitcoin. Dette på grunn av bekymringer om energibruken, og sier at elbilfirmaet Tesla ikke lenger vil akseptere kryptovalutaen som betaling.

Men vil hans beslutning ha noen innvirkning, og kan Tesla potensielt vende seg mot en alternativ valuta?

Selskapet satset stort på Bitcoin tidligere i år, og kom den 9. Februar 2021 med nyheten om at Tesla hadde kjøpe Bitcoin for ca. 1,5 milliarder dollar. Bloomberg anslår at selskapet tjente 1 milliard dollar på bitcoin- kjøpet i første kvartal 2021…

På den tiden ble Musk kritisert for å investere i kryptovalutaen, og mange påpekte at miljøskadene forårsaket av den store elektrisitetsbruken var i strid med Teslas tilsynelatende grønne image.

Nå ser Elon Musk ut til å ha nådd samme konklusjon, og tvitret den 12. mai 2021 at Tesla ville suspendere bitcoin-salget på grunn av bekymringer om «raskt økende bruk av fossilt brensel til bitcoin-mining og bitcoin-transaksjoner, og da spesielt spesielt kull, som har de verste utslippene av alle drivstoff».

Kryptovaluta er en god ide på mange nivåer, og vi tror det har en lovende fremtid, men dette kan ikke fungere om det kommer til en for stor pris for miljøet sa Musk da…

Bitcoins er etablert, eller utvunnet, ved hjelp av et konsept som kalles ‘proof of labor’, noe som innebærer å løse funksjonelt ubrukelige og beregningsmessig vanskelige regnestykker som igjen bruker en stor mengde elektrisitet.

Bitcoins årlige strømforbruk er anslått til å være på ca 150 terrawattimer og stigende. Dette tilsvarer ca like mye som hele Polens strømforbruk. Og for å gjøre vondt verre, kommer noe av denne energien fra kullkraftverk.

Mange vil argumentere at all denne energien faktisk kommer fra de mest miljøskadelige kildene, all den tid ethvert marginalt (over) forbruk nødvendigvis vil føre til at (ekstra) strøm må produseres, -og da skjer dette typisk ved hjelp av kull og, -eller fro\rbrenning av olje

Musk sier at Tesla verken vil akseptere eller selge noen bitcoin for øyeblikket, men at Tesla planlegger å bruke reservene nårBitcoin- miningen «går over til en mer bærekraftig energi».

Dette vil være noe som alle som velger å kjøpe Tesla aksjer eller å shorte Tesla for den saks skyld vil komme til å måtte forholde seg til i tiden som kommer.

Bitcoin er ikke den eneste kryptovalutaen Elon Musks vsine selskaper er involvert i. SpaceX, et av hans andre selskaper, skal angivelig allerede akseptere Dogecoin som betaling for satellittoppskytinger, selv om hans referanse til valutaen som en jippo under hans opptreden på Saturday Night Live sendte Dogecoin kursen ned med ca. 35 prosent…

Dogecoin bruker mindre energi per transaksjon enn Bitcoin fordi regenestykkene som brukes til å utvinne Bitcoin er mindre komplekse, med bitcoin som anslagsvis skal kreve hele 707 kilowattimer for hver betaling, mens Dogecoin bare forbruker ca. 0,12 kilowatttimer.

Alternativt finnes det selvsagt andre kryptovalutaer som har forskjellige tilnærminger for å sikre transaksjoner, som for eksempel å basere kontroll over blokkjedene sine på antall mynter eller mengden harddiskplass noen eier.

Hverken Elon Musk eller Tesla / SpaceX har pt ikke gitt noen offentlig uttalelse om disse.

Uansett hvor Musks tanker om kryptovalutaer går videre, er det klart at milliardærens tweets kan ha en betydelig innvirkning på hele kryptovaluta-sektoren.

Hans anti-bitcoin-holdning førte til et umiddelbart fall på 15 prosent for Bitcoin, men kursen steg igjen ikke lenge etterpå.

Selvfølgelig, gitt energibruken per transaksjon, har dette markedet en helt enorm miljøpåvirkning som en på sikt vil måtte seriøst adressere om Bitcoin skal kunne ha noen som helst fremtid som transaksjons-valuta….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *